2021 trend: epidemiteknik | Jeremiah Ouyang

2021 trend: epidemiteknik |  Jeremiah Ouyang

Årets Consumer Electronics Show (CES – 11-14 januari) är helt hypotetisk på grund av COVID-19, men vad som är ännu mer intressant är den snabba övergången mot pandemiteknologi. Teknikens värld verkar ha förvandlats till en kraft för att möta utmaningarna från pandemin.

Vad är epidemiteknik?

Pandemic tech hänvisar till teknik som syftar till att bekämpa hot från infektionsepidemisjukdomar genom dataidentifiering, varningar, sterilisering, hantering och dataanalys.

Det finns faktiskt en crowdsourcing-gemenskap av innovatörer som har kallat sig PandemicTec. Dessa innovatörer stöds av ett nätverk av resurser som är dedikerade till att överbrygga gapet mellan infektionssjukdomar och ekosystemet för teknologiinnovation.

Här är några av de covid-relaterade produkterna som avslöjades på Digital Show 2021.

smarta masker

Smarta maskannonser fanns överallt.

AirPop Active+ (från AirPop) har en Halo-sensor för att mäta en användares andningsdata och kvaliteten på luften runt dem. Finns hos utvalda återförsäljare för 149,99 USD.

Maskfone (från det brittiska telekomföretaget Binatone) fungerar som handsfree-mask och headset. Det är i grund och botten en Bluetooth-hörlurar plus öronsnäckor sydda i en mask utformad för att ta N95-ingångar. Tillgänglig hos återförsäljare inklusive Target och Amazon för $49,99.

Aeri (av Huami, en NASDAQ-listad wearables startup) har en klar plastmask med ultraviolett ljus för att desinficera filter på 10 minuter när den är ansluten till en USB-port. Den här produkten handlar inte bara om virus – den syftar också till att skydda mot vardagliga luftföroreningar. Ingen prisnivå ännu.

Robotsterilisering för stora ytor
Robotar kommer för att rädda oss, inte för att ta över världen. Flera robotar som kan röja stora ytor har visats. De använder ultraviolett ljus, som har visat sig förstöra det yttre proteinhöljet hos vissa virus vilket gör att de inaktiveras.

UBTECH Robotics har introducerat de senaste tilläggen till sin portfölj av humanoida robotar, inklusive Adibot UV-C desinfektionsroboten. Detta gigantiska cylindriska monster är främst inriktat på småföretag och skolor. Adibot-S är designad för att flyttas manuellt från rum till rum och kostar $20 000. Adibot-A använder Lidar-sensorn för att testa sig själv – tillgänglig i maj för $40 000.

UNIPIN UV-C-roboten kan desinficera 1 000 kvadratmeter på cirka 100 minuter. Guangdong Unipin Medical Technology är ett kinesiskt företag. Det finns ingen information om priset.

LG Electronics har tillkännagivit utvecklingen av en autonom UV-driven robot för att desinficera områden med hög beröring och hög trafik. Företaget planerar att erbjuda UV-roboten till amerikanska företags-, detaljhandelskunder, gästfrihets-, utbildnings-, restaurang- och transportkunder i början av 2021. Ingen prisinformation finns tillgänglig.

hemsteriliseringsteknik

Den första online-CES inkluderade ett brett utbud av “ren teknik”-produkter för att göra ditt hem hälsosammare. MRSA-komponenter finns överallt – i luftrenare, trådlösa laddare och kylskåp, vilket släpper lös en ny sort av mångsidiga schweiziska arméprylar.

Targus introducerade UV-C LED-desinfektionsljuset. Denna UV-lampa är designad för att sitta ovanför ditt tangentbord och mus (och vad du nu vill rengöra) och dödar automatiskt 99,9 % av virus och bakterier genom att låta den köras i fem minuter varje timme.

Även från Targus, 2Office Antimicrobial Backpack för när du behöver bära din bärbara dator. Ryggsäcken har antimikrobiella beläggningar på “nyckelkontaktpunkterna” för att minska risken att drabbas av obehaglig sjukdom. Targus har ännu inga prispunkter för sina introduktionsprodukter.

CleanAirZone lanserar en biobaserad luftrenare som eliminerar behovet av luftfilter. Företaget hävdar att renaren eliminerar 99,99 % av luftföroreningarna inomhus, inklusive virus som COVID-19. Renaren kommer att finnas tillgänglig senare i år för cirka $1 495.

Bärbara hudsensorer upptäcker Covid

Från BioIntelliSense är BioButton en kostnadseffektiv bärbar lösning av medicinsk kvalitet för att övervaka COVID-19-symptom hemma, på jobbet och i skolan. BioButton fungerar med BioMobile-appen.

iWavenology (baserat i Taiwan) har skapat en enkel bärbar enhet som heter iDistance som utlöser ett larm när någon kommer för nära en annan person. Med hjälp av UWB-teknik kan den behandla upp till 50 användare samtidigt inom 1 sekund.

NeuTigers, ett företag med artificiell intelligens som växte fram ur Princeton University, har introducerat en app för snabb screening som har 90 % noggrannhet när det gäller att upptäcka COVID-19 med hjälp av en bärbar sensor. Coviddeep-appen är dubbelt så effektiv som nuvarande screeningverktyg, såsom temperaturkontroller och frågeformulär. Fälttester pågår fortfarande.

Slutgiltiga tankar:
Dessa tekniska startups och etablerade företag vände sig snabbt till att lansera pandemiförberedda teknologier på ungefär ett år, även när Kinas försörjningskedjor stördes under våren 2020. När livet börjar se ut som det en gång var, kommer vissa tekniker att falla isär, medan, att bära masker är osannolikt ett standardbeteende i mycket oberoende västerländska samhällen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.