Coloradoflodens kris: Druvodlare sparar vatten för att anpassa sig till torka

Friska vingårdar frodas tack vare bevattningskanaler

Palisade, Colorado (KDVR) – Klasar av gröna druvor täcker rader av vinstockar vid Sauvage Spectrum Winery på den västra sluttningen av Mesa County. Medan vingårdarna är gröna och friska, är marken runt vinstockarna torr och jorden smulas sönder till damm på grund av år av långvarig torka.

Druvodlaren Kaibab Sauvage rör sig genom sin vingård och skär bort överflödiga löv från vinstockarna eftersom fler löv använder mer vatten.

Mousserande vitt vin produceras på Sauvage Spectrum Winery

“Vi kommer in och beräknar massan för varje vinstock”, sa Sauvage. ”I år planerar vi att få 80 ton frukt, vilket är tänkt att producera cirka 5 000 burkar vin.

bevattningslabyrint

Eftersom jordbruket använder mer vatten än någon annan industri i Colorado, tvingar krympande flodflöden, lägre nederbörd och högre temperaturer bönder i västra Colorado att ständigt beräkna sin bevattningsplan.

Kaibab Sauvage beskär druvor på sin gård och vingård i Palisade

“Det är fantastiskt hur mycket vi är beroende av vatten här”, förklarade Sauvage, som har arbetat på marken i 22 år.

Dammiga sluttningar stabiliserar områdets årliga nederbörd med cirka 10 tum, vilket gör att bönder förlitar sig på bevattningskanaler, som Bryce- och Stop-diken, för att transportera vatten från Coloradofloden till sina grödor.

“När vi började vattnade vi vingårdarna genom översvämning eftersom det har varit den traditionella metoden att vattna persikor genom åren,” sa Sauvage.

Dessa dagar är sedan länge förbi med små sprinklersystem som använder lägre vatten- och fuktighetsmätare för att övervaka hur djupt du ska bevattna.

Vine manager Rainer Thoma inspekterar bevattningssystemet vid Grande River Vineyards i Palisade.

“Om vi ​​kunde spara lite mer tid och utöka vattningsschemat,” sa Sauvage. “Vi odlar även torkbeständiga täckgrödor.”

Druvor använder mindre vatten än persikor och höfält, men druvodlare säger till FOX31 att de gör vad de kan för att minska vattenanvändningen vid plantering och vinframställning. “

“Vatten är dyrt, särskilt i Palisade”, säger Rainer Thoma, som driver Grande River Vineyards på Wine Country Inn.

Thoma gick till ett system med låg jordbearbetning på sin 21 hektar stora vingård för att hjälpa till att spara vatten i jorden.

Bevattningskanaler ger vatten till gårdar och gårdar i Palisade

“Det kommer att hindra vattnet i marken från att avdunsta vilket också hjälper till med erosion”, säger Thoma, som har tillbringat mer än 20 år med att sköta vinstockar och göra vin från Tyskland till västsluttningen.

turism

Turism är en av de största industrierna i staten med 86 miljoner besökare 2019.

Thoma tror att bevarandet av Coloradofloden är nyckeln till turism som stöder den västra sluttningen och sa att deras försäljning beror på turister.

“Turism är vår främsta inkomstkälla,” sa Toma. “De kommer för att se vinstockarna. De kommer för att vandra i vinlandet. De kommer för att äta persikorna och de färskvaror vi producerar i dalen.”

När druvorna växer genom sommarvärmen kommer de att behöva mindre vatten när de mognar och skördar på hösten.

Coloradofloden rinner från Rocky Mountain National Park västerut genom de centrala bergen till den västra sluttningen.

“Man kan inte göra gott vin av bortskämda druvor, det är vad det betyder”, sa Sauvage. “Vi måste alla göra vår del, spara vatten och hoppas på det bästa.”

När det gäller konsumtionsanvändning står vattenanvändningen inom jordbruket för 89 % av den totala användningen i hela landet. Enligt statliga uppgifter förväntas antalet bevattnade hektar att minska med 15-20 % till 2050, delvis på grund av urbanisering.

Grand Canyon, som löper längs Coloradofloden i Mesa County, är uppkallad efter Grand River, det historiska namnet på Coloradofloden.

För mer täckning av den här historien, besök vår täckningssida för Colorado River Crisis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.