Det förbjudna Sesame Street-avsnittet som anses vara “för läskigt” har precis kommit tillbaka

Det förbjudna Sesame Street-avsnittet som anses vara "för läskigt" har precis kommit tillbaka

Avsnittet från 1976 fick så många klagomål om traumatiserade barn att det drogs ur luften för gott. Tills nu.

när du tänker på SesamOrdet “användbar” kan komma att tänka på. Det är en serie som nästan alla föräldrar skulle känna sig bekväma med att låta sina barn titta på, och med sina 52 säsonger är det en av de längsta TV-programmen någonsin, med en grupp karaktärer som Big Bird och Elmo som är älskade över hela världen.

Men ett gammalt klipp från programmet från 1976 dyker upp igen och det är lite mörkare än man kan förvänta sig. Avsnittet laddades upp på YouTube och lanserades sedan Viral på Redditmed karaktären Wicked Witch of the West från Trollkarlen från Oz. När den sändes fick den så många klagomål från föräldrar att den permanent drogs ur rotation och aldrig mer sågs på tv, enligt AV klubb. Till skillnad från andra Sesam Klipp, man hittar dem inte så mycket på nätet heller. Tills nu.

Avsnittet börjar med att butiksinnehavaren David kliver ut i en hård vind, som han kallar “läskigt” och “konstigt”. Plötsligt föll en kvast från himlen och han tog tag i den. The Wicked Witch of the West (skådespelerskan Margaret Hamilton, repriserar sin roll från filmen), dyker upp på lur i sidan av butiken. Resten av avsnittet visar häxans försök att få tillbaka sin kvast, vilket David vägrar tills hon frågar henne respektfullt snarare än hotfullt.

Se den här:

enligt Muppet Wiki, Avsnittet framkallade “ett ovanligt stort antal postsvar från föräldrar, nästan helt negativa, inom en kort tidsperiod. Typiska svar inkluderade föräldrar som var oroliga över att deras barn var rädda och nu vägrar att se programmet.” (Du kan till och med läsa några handskrivna brev skrivna av föräldrar här.)

Det är lätt att se varför avsnittet störde en del av Sesam förskolepublik. En arg heavy metal-landsbygd utlöses när den onda häxan dyker upp för första gången. När hon försöker ta tag i sin kvast blir hon elektricerad, komplett med läskigt ljud och visuella effekter. Vi bevittnar till och med den våldsamma sidan av Big Bird, när han erbjuder sig att skydda Davids butik från häxan, med hjälp av ett basebollträ och en hockeyklubba och säger “Var är den där häxan? Jag ska fixa det!” Barn lär sig att de kan’ Lita inte ens på deras mormödrar, eftersom häxan klär ut sig till en trevlig gammal dam i ett försök att vinna tillbaka kvasten. (Ingenting fungerar förrän du säger “snälla.”)

Sesam Episoder är ingenting om inte pedagogiska, och det här avsnittet har några möjliga budskap i sig: Barn måste övervinna sina rädslor och stå upp för sig själva. Att fråga artigt och respektfullt är det bästa sättet att få det du vill ha. Men dessa brev kom tydligen inte fram, och istället var barnen så upprörda att deras föräldrar ringde för att klaga i massor.

På 1970-talet var barns exponering för media begränsad. Det är mycket lättare för barn att snubbla Olämpligt eller beroendeframkallande innehåll när du surfar nu för tiden. Sammantaget är denna saknade länk fortfarande något användbar Sesam Vi alla känner och älskar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.