Gobeläng resor då och nu

Timothy Corrigan, photo marina faust 2

För nästan ett decennium sedan, när jag intervjuade Timothy Corrigan om hans omfattande användning och kunskap om antikviteter, frågade jag honom varför han trodde att stora antika textilier inte ofta inkorporerades i interiörer. “Inredning förbises mycket eftersom folk förknippar dem med gamla friherrliga salar eller slott. De ger mycket vackra och subtila färger och texturer som kan väcka intresse för ett utrymme och behöver inte bara hängas på väggen. Jag använder dem som dukar och till och med använda dem som ett överkast i mitt hem i LA.” Matsalsprojektet nedan,

Interiör Timothy Corrigan med gobeläng.  Fotografi av Marina Faust
Fotografi av Marina Faust

och hans tidigare sovrum i Paris.

Timothy Corrigans Paris sovrum
Foto: Alexander Bilhac

Under Maison and Deco Off i Paris det året introducerade designvännen Rachel Laixer mig för Robert Faure Gallery. Aubusson Textiles största tillverkare av textilier, bär på ett 500-årigt arv av tidlös tradition med innovativ teknik och modern konst. Efter första världskriget ledde Frankrike vitaliseringen av textil som konstform och sedan 1952 har Robert Faure fortsatt denna tradition och samarbetat med samtida konstnärer som använder Aubusson-tekniker. Varje samtida Aubusson-matta är ett originalkonstverk, begränsat till sex exemplar plus två konstnärsexemplar. Den är attesterad och undertecknad av författaren eller av dödsboet auktoriserad person. Nedan “ljuskrona” av Georges Braque.

Soraya av Georges Braque

Den franske målaren och textildesignern Jean Lorcat, tillsammans med François Tabard, mästervävaren på Aubusson, var avgörande för att skapa dessa samarbeten. Han bildade Textilanimatörernas förening (karikatyrer är de detaljritningar som textilier designas av) och Aubussonfabriken blev återigen ett kreativt centrum. Hans bok “Le colibri et la guitare” finns nedan.

Lurcat tyg

År 2014, efter en massiv gobelängföreställning, var Metropolitan Museum värd för Interwoven Globe, Grand Design: Pieter Coecke van Aelst och Renaissance Tapestry (läs om det här), vilket gav inblick i både historien, hantverket och den kulturella betydelsen av gobeläng, som samt dess briljans och färdigheter Strategic Entrepreneurship of the Artist. Detaljerna nedan avslöjar Coeckes sinne för humor när det ena kittet drar det andra ur skada från en nedgång i volym. Medan inredning nuförtiden kan vara uppskattad främst för sin estetiska tilltal, tjänade de många andra syften på höjden av renässansen – från funktionalism (bevara värme i interiören och utkast) till historieberättande samt en statussymbol och bärbar propaganda för kungliga ägare.

Peter Coecke van Aelst tygdetaljer

Nyligen har tjusningen med gobelänger i interiörer fått fäste. Idag är det bara att titta på flera toppdesigners arbete för att se återuppkomsten av dessa vävda underverk. En gobeläng passar perfekt för La Carlière, ett vackert 1500-talspalats i Normandie för modedesignern Peter Copping och maken Rambert Rigaud, i entréhallen nedanför.

Peter Copping och Rembert Rigaud, foto © Bilal Tarright
Foto © Bilal Tarite

Den stora salongen nedan

La Carliere via Quintessence

och detaljer om deras sovrum. Som Peter förklarar, “Manoir’s, La Carlière, i Normandie, går tillbaka till 1500-talet, och inom den mixen gillar vi bitar som ger äkthet. Tre väggar i korridoren är hängda med Verdure-möbler, vi ville att du skulle känna dig som du” är i en skog – för in utsidan.”

La Carlieres sovrum

Alidads designkarriär började på Sotheby’s där hans expertis inom antika tyger och textilier lade grunden till hans överdådiga, skiktade interiörer. Under hela hans karriär har inredning spelat en viktig roll. “För mig är antika textilier mycket viktiga i alla mina interiörer. När jag gör mina skisser lämnar jag luckor för gamla tyger – dukar, kuddar, gobelänger. Det tar upp en hel del potentiella problem med storlek, särskilt i låga rum, textur och inkluderar slutligen de gamla färgerna som älskar det. Jag brukar använda stora möbler med stora mönster.

Interiörpryl med textur via Quintessence

Dess storlek, färg och struktur ser också bra ut på väggar. Många är rädda för dem, men jag är väldigt bekväm med att kombinera dem med en texturbakgrund på Sothebys. När jag inte kan få skrymmande textur har jag alltid texturkuddar, de ger ett lager utseende. De kompletterar verkligen mitt rum. Jag älskar särskilt 1600-talets djärvhet och färger. textur. De är likvärdiga i färg, kvalitet och berättande med vintage moderkort, som är minst 10-30 gånger priset. “

Tyg i inredningskvalitet

I den extrema stugan av arkitekten och designern Martin Brudnizki som nyligen presenterades på Architectural Digest, är möblerna perfekta för hemmet, men han införlivar dem också i mer moderna interiörer som hans lägenhet i New York nedan.

Martin Brudnizkis lägenhet i New York via Quintessence

Han förklarar, “Inredning är bra för interiörer av två skäl. Natur och textur. Ordet vedure kan spåras tillbaka till latinets virere, som helt enkelt betyder att vara grön och grön och naturen är alltid något vi bör uppmuntra i våra interiörer. Eftersom början av civilisationen, vi har kopierat naturen för konst och av anledningar.” Bra eftersom de inte bara ser vackra ut utan också känns vackra att vara runt dem. Möbler är ett bra sätt att introducera natur och grönska i våra interiörer där du kanske inte har det naturliga ljuset för plantering. Texturen de ger förstärker denna sensoriska upplevelse och kan hjälpa till att liva upp ett trevligt utrymme genom att ge ett taktilt ögonblick inom och mellan vanliga gipsväggar. Sammantaget är det ett enkelt och enkelt sätt att tillföra liv till ditt hem.”

Martin Brudnizki NYC lägenhet med gobeläng

Henriette von Stockhausen på VSP Interiors fick sin kunskap och uppskattning av antikviteter vid Sotheby’s Institute i London och sedan den prestigefyllda Inchbald School of Design. Hon är nu specialiserad på interiörer av byggnader av arkitektoniskt intresse eller intresse, och blandar antika textilier och antikviteter med samtida konst och inredning.

VSP Interiors rum med gobeläng

“Jag älskar inredning av alla slag, men mina favoriter är de gröna aubusson-växterna – grönt är min favoritfärg, och att hänga dem i interiörer känns som att de tar in utsidan – och deras dämpade färger och texturer tillför verkligen något speciellt till ett rum – en historia berättad för en tid sedan – En känsla av historia och plats som jag älskar att införliva i mina utrymmen. Till och med resterna utgör fantastiska kuddar och lägger till det där speciella – den där känslan av att interiören har utvecklats över tiden – till en soffa snarare än ser helt ny ut.”

VSP tyg inomhus

Även om du älskar det äkta, ibland är väggbeklädnader som efterliknar effekten av gröna möbler mer lämpliga för ett utrymme, som den historiska Watts Westminster Henriette som används nedan, tryckt på rått linne för att uppnå en gobelängliknande struktur.

Dekorativ väggbeklädnad VSP Interiör

Jorge (George) Perez-Martin från Brownrigg Interiors i Tetbury, Gloucestershire, England är också ett fan av textilier. “På Brownrigg har vi alltid varit passionerade när det gäller att använda möbler i våra interiörer, för att tillföra djup och rikedom till utrymmen, som är svåra att uppnå med tapeter, färg eller ett enda konstverk. … (bakgrunder av hans hem nedan)

brownrigg är hemma med gobeläng

Kunder kommer ofta till oss när de vill köpa något annat och överdimensionerat för att fylla en vägg och 2-4 m gobeläng kan vara förvånansvärt prisvärt jämfört med ett konstverk av liknande storlek. Vanligtvis är de textilier vi exporterar C17Den tionde och C18Den tionde flamländska och franska (Aubusson och Felletin) i ull och siden. Teman kan variera mycket men lockelsen är alltid stark eftersom den representerar en rik och djup reträtt, som perfekt sätter scenen för konstverk och möbler från olika länder och perioder.” (Nedre källaren i Jorges hus)

Brownrigg hemma med tapestry.jpegw3.webp 1

Om du vill lägga till textur till ditt hem, är SHAHKAR Fine Carpets en bra källa här i USA. Ägaren Sheila Noorullah förklarar sin charm. “Möblemanget ger inte bara ett extra lager eller textur till väggarna i ett modernt hem, utan erbjuder också ett lager av lyx på grund av ullens mjukhet och de rika färgerna i de underbara scener som de skildrar. Med mer tid hemma på grund av pandemin har gröna landskapsinredningar varit mycket populära eftersom de Ett smart sätt att ta hem naturen och naturen.

gröna flamländska gobelänger (exempel från 17 och 16 c. från deras samling ovan och nedan), eftersom de föreställer naturen, råkar vara de mest populära eftersom de är tidlösa; Träden och den frodiga grönskan ser lika mycket ut idag som för 400 år sedan och kan lätt användas i en mängd olika inredningsstilar.

Blondt tyg 16th Century_FlemishVerdure_FeuilleDeChoux

Den traditionella stora gobelängen som skildrar en mytisk scen eller historisk händelse (som 1600-talets barockfresk i Bryssel eller Mars och Venus nedan) vinner popularitet av lite olika anledningar. Dessa bitar är mycket stora, rika på färger och hjälper till att skapa lyxiga interiörer som mittpunkt i rummet eller elegant bakgrund och är ungefär samma pris eller mindre än en tavla av samma storlek och skala, och kan matcha utseendet på ett rum där en målning skulle normalt inte kunna.”

Tack 17 G. Bryssels legendariska barocktapet Mars Venus

Leave a Reply

Your email address will not be published.