Han designade en app som gör det enkelt att köpa hemelektronik

Ximple founder Wong Wai Jear

Affärsmannen är en konstig varelse. I ett samhälle där misslyckanden betraktas med förakt mer än något annat riskerar entreprenörer förlöjligande och resurser när de väljer att starta egna företag.

Misslyckande är inte något som generellt sett är väl tittat på i Singapore. Från en ung ålder har många av oss en intensiv rädsla för att misslyckas vara ingraverad i oss. Oavsett om det är en rädsla för att misslyckas på prov, misslyckas med våra jobb eller något annat, är misslyckande förmodligen en av de få saker som vi singaporeaner fruktar mest.

Ändå hittar misslyckanden fortfarande ett sätt att nå många av oss – inte mer än startupgrundare: uppskattningsvis 90 procent av startups misslyckas och 10 procent av dem misslyckas inom det första året. Men som de säger, att falla betyder inte misslyckande – misslyckanden stiger inte igen.

Det kunde inte vara mer sant för Wong Wai Jeat, som reste sig ur askan efter två misslyckade startups för att grunda prisbelönta Ximple.

När allt går fel, försök igen

Wai Jeat har alltid drömt om att ha ett framgångsrikt företag. För honom var detta ett sätt att ge tillbaka till samhället och att åstadkomma verklig förändring i det samhället. För detta ändamål har Wai Jeat redan startat två företag före Ximple, för att tillhandahålla affärsrådgivning och lösningar.

Ingen av dem var dock en del av de 10 procent av startups som lyckades, och 2014 bestämde sig Wai Jeat för att sluta båda.

Det var inte de enda utmaningarna han ställdes inför under det året. Hans personliga liv kollapsade också med hans fars död och han gick igenom en kaotisk skilsmässa som resulterade i att hans fru och barn förlorade.

Efter att ha förlorat allt bestämde sig Wai Jeat för att kanalisera sin energi till det sista han hade lämnat bakom sig – sin dröm om att starta ett framgångsrikt företag.

Stöd uteblev, minst sagt. Wai Jeat minns att bland hans vänner och familj var en vanlig fråga han hörde “Varför får du inte ett fast jobb?”.

Det blir frustrerande ibland, men jag uppskattar deras oro snarare än att se det som kritik. De oroar sig för om jag har tillräckligt med att försörja mig och leva ett anständigt liv istället för att jobba 24/7 med så lite utgifter.

– Wong Wai Jeat, grundare och VD för Ximple

Wong Wai Jeat, grundare av Ximple
Wong Wai Jeat, grundare och VD för Ximple / Bildkredit: Ximple

Slutligen, 2017, när han försökte organisera sina egna garantier för sina egna enheter, fick han guld.

Han slogs av insikten att han kanske inte var den ende som fann garantispårning och elektronikavfall som ett problem och han hade svårt att göra det – och detta var något han kunde hjälpa samhället att ta itu med.

Att lära sig av tidigare misstag

Den här gången var Wai Jeat fast besluten att göra sin startup en framgång och tog sig tid att noggrant undersöka var han hade gått fel med sina två tidigare startups.

“För min tidigare start hade vi teknikkunniga talanger, men vi saknade verkligen någon som kunde hjälpa till att marknadsföra verksamheten väl. Men att marknadsföra en investering eller arbeta med affärspartners kräver mycket säljförmåga. Jag insåg att jag behövde sälja värden snarare än funktioner – en svår förändring eftersom jag är en teknisk person, jag är van vid det senare, förklarar han.

För att ge Ximple en bättre chans att lyckas pressade Wai Jeat sig själv för att förbättra sina säljförmåga. Han anmälde sig själv till kurser för att tala inför publik och sökte aktivt kommunikation med kreatörer för att lära av dem.

dumbom
Bildkredit: dumt

Även med den ansträngningen betalade Wai Jeat sig bara 2 500 S$ per månad – ganska lågt för hur mycket arbete han gjorde.

Under hela detta fortsatte Wai Jeat att förfina sina idéer och kom så småningom fram till den nuvarande Ximple-modellen. Medan tanken från början var att en app skulle hjälpa konsumenter att hålla reda på sina elektroniska garantier, har Wai Jeat utökat det till att även inkludera alternativ för konsumenter att handla denna elektronik, samt att hjälpa dem att göra sig av med denna elektronik på rätt sätt.

Ximple började som en garantispårare för alla hemelektronikprodukter. Spårning av konsumentgarantier hjälper till att göra våra liv enklare. Men den första idén måste utvecklas på grund av garantispåraren [alone] Kunde inte generera tillräckligt med att hålla fast vid plattformen.

Som konsumenter frågar vi oss alltid: Vad mer krävs för att ge en mer heltäckande upplevelse? Det var så Ximple förvandlade sig från en liten garantiidé till vad du ser nu: en app som hjälper konsumenter att handla, äga och göra sig av med sina elektroniska enheter.

– Wong Wai Jeat, grundare och VD för Ximple

Ximple hjälper konsumenter att hålla reda på sina garantier genom appens molnbaserade plattform, och när användare vill byta sina produkter hjälper det dem också att handla nya produkter och hålla reda på garantier även för dessa nya varor.

För utbytta produkter kan användare också sälja, återvinna eller donera dessa enheter via appen.

dum app
Bildkredit: dumt

På Ximple försöker vi främja en cirkulär ekonomi där produkternas livslängd kan maximeras, och produkter kan återvinnas i slutet av deras livslängd. Det är ett växande nätverk av partners som kan hjälpa till att se till att e-avfall minimeras, samtidigt som konsumenterna får ut det mesta av sina inköp.

– Wong Wai Jeat, grundare och VD för Ximple

Den har för närvarande mer än 50 000 månatliga användare

Av många mått har Wai Jeat lyckats uppnå sitt mål att bygga en framgångsrik startup. Ximple har nu över 50 000 användare per månad och har samlat in 1,7 miljoner dollar i finansiering.

Dessutom har Ximple även tilldelats ett Certificate of Merit i 2021 Asia Smart App Awards.

Certificate of Merit för Asia Smart App Awards
Bildkredit: dumt

Till och med covid-19-pandemin har inte lyckats hålla den nere, eftersom appen har sett större attraktionskraft när näthandeln har flyttats. Medan uppkomsten av pandemin har försenat Ximples utländska expansionsplaner, har appen sett en ökad användning när konsumenter har strömmat till för att använda dess prisjämförelse och e-handelsfunktioner.

För närvarande expanderar Ximple i Malaysia och har också utsetts till den officiella leverantören av smarta boendelösningar för den framväxande smarta stadsfastighetsutvecklingen i Malaysia.

Men Wai Jeat planerar redan för framtiden utanför Malaysia. “Medan endast konsumenter i Singapore och Malaysia kommer att få den fulla upplevelsen av Ximple för tillfället, har vi också fått intresse från andra länder som Filippinerna, Australien och Indien. När vi väl hittar rätt partner kommer vi att expandera till andra länder som väl.”

I Singapore, där misslyckanden ofta ogillas och lön är ett vanligt mått för att mäta framgång, lönar sig ofta inte passionen.

Berättelsen om Wai Jeat är en berättelse om gränslöst mod och beslutsamhet, en som visar att vi fortfarande kan hitta vad japanerna kallar “Ikigai” Något som man är bra på, älskar och får betalt för och som också är något världen behöver.

Historien om Ximple är verkligen så enkel – det är ett företag som hjälper konsumenter och miljön, och det är också ett företag som grundats från Wai Jeats insikt om hur konsumenter kan dra nytta av tekniska framsteg; Något han var exalterad över.

Som Wai Jeat själv sa: “I slutet av dagen beror utmaningen att bygga upp din egen verksamhet inte bara på de många timmar du är villig att offra, eller modet att ta äganderätten till något själv. Det handlar också om att veta vad människor behöver och bygga något för att hjälpa dem.”

Premium bildkredit: Ximple

Leave a Reply

Your email address will not be published.