James Dyson Award 2022 National Winner i Malaysia, MA-Pencil

James Dyson Award 2022 National Winner i Malaysia, MA-Pencil

Varje år samlar James Dyson Award (JDA) studenter inom designteknik för att presentera och lägga fram sina innovationer som löser ett problem.

Årets innovatörer var tvungna att driva ett tema att antingen bygga en holistisk medvetenhet om autism eller hantera marint plastavfall och biologisk mångfald.

Bland de 138 bidragen i SEA till JDA i år bidrog Malaysia med det högsta antalet med totalt 83 bidrag.

Vulcan Post har återigen blivit inbjuden till en virtuell rundabordsintervju för att möta årets malaysiska nationella vinnare, MA-Pencil. Det är en multifunktionell penna som hjälper barn med Autism Spectrum Disorder (ASD) att lära sig att skriva självständigt.

MA-pennan designades av Le Qi, en sista året industridesignstudent från University of Sains Malaysia (USM).

Bildkredit: MA-Pencil

Övervakning av inlärningssvårigheter

Även om det kan verka som en lätt uppgift för många att hålla i en penna, kan det vara svårt för barn med autism. Detta kan i sin tur påverka deras självförtroende kraftigt.

I den virtuella rundabordsintervjun berättade Lu Che att barn kommer att hålla en penna med hela näven och kämpa för att förstå konceptet hur man håller i pennor på ett annat sätt.

Bildkredit: MA-Pencil

Le Qi, som berättade för Vulcan Post att hon brinner för att hjälpa barn med autism, sa observationen under ett virtuellt besök i ett hem för särskilda behov på hennes universitet.

“Av en slump erbjöds denna möjlighet av min USP-föreläsning och gav mig motivationen att lära mig mer om denna vanliga utvecklingsstörning”, sa hon.

Hon tog upp sin insikt till centrets handledare och föreläsare och var tvungen att hjälpa samhället med sin designbakgrund.

Få rätt handtag

MA-Pencil är en multifunktionell penna designad för att vägleda barn med autism att skriva och rita självständigt med rätt grepp.

Den använder sig av en viktad silikongripare som kan justeras för att anpassa sig till ett barns inlärningsstadier och tränar deras sensoriska-motoriska färdigheter.

Bildkredit: MA-Pencil

Nybörjarstadiet stödjer barnets fingerposition när du håller i pennan.

Avsiktligt utformad för att ha en böjd yta, kommer de dekorativa linjerna och cirklarna på greppet att vägleda användarna mot det första steget av att hålla pennan med pennan.

När användarna väl anpassar sig till den gripande situationen kan de gå vidare till anpassningsfasen. Här kan kopplingen roteras 180 grader för att stödja fingrarna och välja rätt sätt att hålla pennan.

Bildkredit: MA-Pencil

Slutligen är det mogna stadiet där kopplingsfästet kan tas bort helt, och MA-Pencil kan användas som en vanlig penna.

Barnet kan “examineras” från MA-Pencil när som helst, beroende på hans individuella framsteg, för att slutligen byta till att använda en vanlig penna självständigt.

Penna uppmuntrar lärande

Eftersom barn med autism har kort uppmärksamhet, lär de sig i allmänhet långsammare än vanliga barn.

Därför är MA-Pencil också designad för att utveckla intresset hos barn med ASD via ett alternerande 10-sekunders ljud som producerar ljudet från däggdjur för att uppmuntra dess användare.

Inbyggda högtalare är också placerade på olika pennlocksformer designade för att se ut som en elefants snabel, en tigersvans och en kanins öron. De kan alla växlas enligt användarens önskemål.

Bildkredit: MA-Pencil

Men barn med autism har varit kända för att bli distraherade eller överväldigade av buller, vilket fick mig att ifrågasätta Le Qis motivering för att inkludera djurljud med MA-pennan.

“Från min observation tenderar barn med autism att vara mer uppmärksamma och reagera på ljud,” sa hon. Även om de är distraherade och överväldigade beror det vanligtvis på höga och plötsliga ljud, som skrik, TV-ljud och gatuljud.

“Med detta i åtanke kom idén att använda däggdjursljud naturligt för mig, eftersom de var lugnande men repetitiva, så att spela dem vid högtalaren skulle det vara en lugnande ton för att hjälpa autistiska barn. [on focusing] När han använde pennan förklarade Li Qiye.

Ljudet kan dra till sig uppmärksamhet hos barn med autism för att väcka intresse för föremålet och motivera dem att enträget hålla i pennan.

Rita den större planen

Le Qis omedelbara plan är att fortsätta utveckla prototypen och förbättra dess design för att bli mer attraktiv och praktisk för användarna.

“Det är fortfarande en lång väg kvar innan hela uppfinningen färdigställs och släpps för allmänheten, men jag utesluter inte möjligheten att fullborda uppfinningen och arbeta med centra och samhällen i framtiden.

Bildkredit: MA-Pencil

Le Qi berättade att det var hennes dröm att veta att MA-pennan kan stödja barn i nöd, eftersom hennes mål är att hjälpa barn med autism att bli bekväma med inlärningssvårigheter, särskilt skrivande.

Lu Che antog att “en penna inte bara korrigerar deras inlärningsbeteende, utan kan hjälpa dem att njuta av skrivprocessen.”

Detta är vad tvåan hade i butiken

Förutom den vinnande nationella designen hade de två tvåorna intressanta uppfinningar som syftade till att minska mikroplastföroreningar till havs och förbättra användbarheten av en befintlig produkt.

Whalecro består av kardborreliknande filter för att fästa mikroplaster på havet / magen Kredit: Whalecro

Inspirerad av det genomgripande problemet med mikroplastföroreningar som blir mer och mer uppenbart för varje dag, är Whalecro ett undervattensframdrivningsfordon.

Den är designad för att fånga upp mikroplast genom en serie motoriserade filter gjorda av kardborreband. Detta kommer att göra att den krokliknande ytan fastnar på den, vilket gör att den fastnar i processen.

Teamet av designers bakom är Jing Hong Chan, Tan Jia Hao, Jun Yi Lim, Lim Sher Khai och Mustafa Marzouk från Asia Pacific University of Technology and Innovation i Malaysia.

SwiSH avser att göra det lättare för kvinnor, funktionshindrade och liknande att använda mindre kraft vid byte av däck / Bildkredit: SwiSH

Samtidigt är SwiSH en billyft designad för att göra lyft av ett fordon vid en punktering mer användarvänligt.

Mekanismen består av tre koncentriska cylindriska komponenter och tillämpar ett teleskopiskt koncept för att tillåta användare att lyfta fordonet utan att applicera ytterligare kraft.

visste du: Teleskop i mekanik beskriver rörelsen hos en del som glider ut ur en annan och förlänger ett föremål (som ett teleskop eller lyftarmen på en arbetsplattform) från ett viloläge.

Den cylindriska formen på SwiSH ger också en mycket större yta vilket gör den mer stabil och säker att använda.

Båda tvåorna planerar att fortsätta sina experiment och förbättra sina prototyper för att göra deras design mer effektiv.

– // –

Att vinna den nationella delen av JDA kommer att injicera RM27 900 i MA-pennan.

MA-Pencil kommer nu att avancera till den internationella scenen av JDA, där kortlistan kommer att tillkännages den 12 oktober, och de internationella vinnarna kommer att utses den 16 november.

  • Läs mer om MA-Pencil här.
  • Läs mer om tidigare vinnare av National JDA här.

Bildkredit: Le Qi, uppfinnare av MA-pennan, nationell vinnare av Malaysias James Dyson Award 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.